aelv-2.jpg

VERSLAG van de reis van Bram Krol naar de Dem. Rep. CONGO jan./febr. 2011 

Een reis met uiteindelijk goede resultaten, maar bijna geheel in het teken van organisatorische zaken. Graag had ik andere dingen gedaan. Er moest erg veel geregeld worden, om in de toekomst des te meer tijd te hebben voor evangelisatie en lesgeven.

1/ Het bestuur is uitgebreid met ds. François Mufokoto (Kinshasa), die ons werk van het begin af kent, en meerdere keren met ons op reis is geweest.

2/ Ds. Kindia is een uitstekend bestuurder. Hij heeft de afgelopen weken voor een oplossing in de impasse in de ‘zaak Margot’ gezorgd.

3/ De ex- assistent van Margot woont momenteel in grote armoede in een krot, naast smerige en stinkende toiletten. Het salaris dat hem werd beloofd, is nooit betaald. Hij is een goed docent. Hij zal ons team in de toekomst weer kunnen versterken.

4/  Van het bestuur van de Verenigde Protestantse Kerk (een soort Raad van Kerken met uitgebreide bevoegdheden, met tussen de 18 en 20 miljoen zielen) heb ik de uitnodiging ontvangen om met hen in het hele land in de grote steden Gemeentegroei conferenties te beleggen. Met de vice-voorzitter, ds. Nyamuke heb ik veel contact. We hebben vaker samengewerkt.  

5/ We kregen een bijzondere bemoediging tussen alle droge bestuurlijke werk door. Een oude vrouw was totaal verzwakt door de buikkanker; ze kon niet meer praten en zich bijna niet bewegen. Ds. Luswa en ik hebben voor haar gebeden. Daarop leek ze de zieke cellen uit te spugen. Ze kon toen weer zitten, lopen en praten, wat al weken onmogelijk was, en zelfs zichzelf wassen.

6/ Met alle bestuursleden van Africe heb ik een goed contact gehad. Er is een gedegen eenheid.

7/ Met de leiders van de twee teams die vanuit Kinshasa en Kikwit onder de pygmeeën werken heb ik veel gesproken. Het werk gaat met een reuzevaart door. In de omgeving van Pendjwa (dichtbij de grens met de Evenaarsprovincie, bij het nationale park Salongo) en in de wijde omgeving van Nkau (omgeving Oshwe) werden honderden totaal onwetende pygmeeën met het evangelie bereikt. Bij een volgende reis overwegen we een soort mobiele bijbelschool te laten functioneren.

8/ De nieuw gedrukte boeken worden met enthousiasme ontvangen, overal waar we komen.

9/ We hadden veel overleg met de organisatoren van de grote evangelisatiecampagne voor augustus in Mbuji Mayi en de oostelijke Kasaï. Dat worden de grootste campagnes die we ooit hebben gehad. In het bestuur zitten o.a. ds. Tsiteya en ds. Kabalu, die samen 4,5 à 5 miljoen gelovigen vertegenwoordigen.

10/ Op de terugvlucht had ik een goed gesprek met iemand met de nationaliteit van de Seychellen, Leo, een zakenman die in Congo woont. We ‘praten’ via de e-mail verder. Hij is serieus op zoek naar God.

Verder mag ik God danken voor een goede gezondheid en een uitstekend contact met de werkers. Ds.Luswa, de directeur, is een harde werker en een man met een opvallend gebedsleven. 

Gorinchem, 7 februari 2011
Bram Krol