Top_projecten.jpg

ZENDINGSNIEUWS van Stichting FACILITE

 

Stichting Facilite begeleidt en controleert het werk van Bram Krol in achttien landen (situatie oktober 2024). De laatste jaren heeft dit werk een enorme vlucht genomen. In die verschillende landen werken vele honderden vrijwilligers mee. Maar al eerder waren er grote gebeurtenissen, zoals de doorbraak van het Evangelie onder pygmeeën in het centrale gedeelte van de Dem. Rep. Congo, de bekering van mogelijk tussen de 150.000 en 200.000 mensen in 18 jaar (in Congo), geestelijke doorbraken onder de stam Dan in het westen van Ivoorkust (op de grens met Liberia) met duizenden mensen die het geloof in Christus vonden en recent een grote beweging onder de stammen van de Kirati, de Santal en de Rajbansi in Nepal, India en Bangladesh.

 

De Stichting kent drie leidende principes voor haar werk:

  1. Vorming van predikanten en lokale kerkelijke leiders ter wille van gezonde gemeenten en een sterk evangelisatiewerk (Gemeentegroei e.a. onderwerpen).
  2. Het verschaffen van brochures en boeken om het voorgaande te ondersteunen.
  3. Directe evangelisatie, vooral daar waar anderen niet komen.

 

Stichting Facilite is afhankelijk van giften. De gevers zijn veelal mensen die sterk meeleven met de werkzaamheden van de Stichting en die horen bij het zendingswerk. Is er geld, dan kan er van alles gedaan worden. Ontbreekt dat, dan staan belangrijke taken opeens stil, zoals nieuw drukwerk, reizen van Bram Krol, conferenties. Toch gaan onze zendingsteams altijd door met hun getuigenis.

 

Wie meer wil weten kan altijd bij ons informatie opvragen, zowel over projecten, de voortgang van ons werk en de reizen van Bram Krol als over de financiële situatie en dringende behoeften.

 

Blijf op de hoogte via het weblog van Bram Krol met geregeld nieuwe informatie.

+++++++++++++++

CONGO, 20-10-2024

Pygmeeën. In oktober 2024 zijn achttien mensen getraind in evangelisatie en nazorg. Van hen waren er twaalf bosbewoners, zowel Pygmeeën als Bantoes, met het oog op het bereiken van de Twa (de officiële naam van de pygmeeën) in de Maï-Ndombe, omgeving Oshwe. Het ligt in de bedoeling meer dan 20.000 mensen die nooit het Evangelie hebben gehoord, en die leven in moeilijk toegankelijke gebieden in het regenwoud, van Christus en zijn verlossing. We hopen ook geld bijeen te kunnen brengen voor een medische post en enkele schooltjes, want de pygmeeën worden zwaar gediscrimineerd en vaak niet toegelaten tot onderwijs en medische zorg. Eind 2023 zagen we 260 pygmeeën in dat gebied hun heil bij Christus zoeken.

 

Kwilu provincie. In de meest afgelegen gebieden van de Kwilu provincie (hoofdstad Kikwit) wonen honderdduizenden die het Evangelie niet kennen. Daar zijn geen kerken. In de trainingsbijeenkomst in het stadje Idiofa (zie boven) waren ook zes predikanten en evangelisten betrokken die in drie verschillende streken van die grote provincie (bijna 2x zo groot als Nederland) willen gaan werken. De armoede is daar schrijnend. We verwachten een rijke oogst.

 

Bijbels. Ons team heeft tot taak 100.000 City Bibles (Nieuwe Testamenten, maar ook enkele duizenden complete Bijbels) in het Lingala en het Frans te verspreiden. Er is een schreeuwende behoefte aan Bijbels. Het Bijbelgenootschap kan nauwelijks Bijbels leveren en die zijn ook erg duur. Daarnaast zijn er 10.000 kinderbijbels aangekomen, die ook verspreid worden, met de bedoeling de belangstelling voor en kennis van de Bijbel te vergroten.

 

Luozi (Congo Central). Het district telt bijna 200.000 mensen. Het grenst aan de Congo rivier en Congo Brazzaville. In dit gebied gingen de afgelopen jaren meer mensen over tot het animisme dan tot het Christelijke geloof. Dat had te maken met een sterke politieke leider die het oude animistische geloof aan de mensen opdrong. Hij is recentelijk overleden. Via ds. François Mufokoto hebben we er een training voor evangelisatie en nazorg gegeven en zijn er nu een twintigtal nazorggroepen.

 

Goma. In het onrustige oosten van het land (o.a. met de steden Goma en Bukavu), waar tal van strijdgroepen zijn en waar veel doden vallen, gaan deuren voor ons open. In dit gebied wordt het Swahili gesproken. Dat opent ook deuren naar Tanzania, Uganda e.a.

 

GUINEE, 20-10-2024

Maurice. Onze evangelist Maurice Kamano had in augustus 2024 een grote evangelisatiecampagne in de stad N’Zérékoré. Daar, en in de wijde omgeving, zijn meer dan 100 nazorggroepen opgezet, waar leiders voor werden getraind. Dat betekent dat meer dan 1000 mensen een bijzonder grote belangstelling hebben voor het geloof, en velen hebben de goede weg al gevonden. Het levensonderhoud van Maurice wordt betaald door een gemeente in Abidjan (Ivoorkust).

 

IVOORKUST, 26-11-‘23

Kringleiderstraining. Ds. Alfred Zranpiemi heeft al diverse grote kringleiderstrainingen gehouden, waaruit naar schatting meer dan 140 nazorggroepen zijn ontstaan. De meeste zijn onder het Dan volk begonnen, maar dit werk breidt zich nu ook uit naar de stam van de Guéré. Nu zijn hij en enkele andere medewerkers ook bezig onder de Touba, een stam die verwant is aan de Dan en een dialect van hun taal spreekt.

 

Kla en Kapeu. Alfred gaat nog weer verder. Hij hoopt, als onze kas dat toelaat, ook de kleine, zeer occulte stam van de Kla (15.000 mensen, wonend op de grens met Guinee) te bereiken met  pionier-zendingswerk. Daarnaast hoopt hij in november a.s. een bijzondere man te bezoeken, de heer Kapeu. Dit is de leider van een grote sekte, die deze man als godheid beschouwt. Maar er is iets aan het veranderen. Sinds een jaar of twee lezen ze ook uit de Bijbel en heel recent heeft deze leider publiekelijk gezegd dat hij geen god is. Ruim een jaar geleden zagen we de landelijke secretaris van deze groepering aangeven dat hij Christus wilde gaan volgen.

 

Kinderbijbel Frans-Baoulé. Op dit moment is de verspreiding gaande van een tweetalige kinderbijbel voor de jongste kinderen in het Frans en het Baoulé, een taal uit het centrum van het land. Ongeveer vijf miljoen mensen spreken deze taal als hun moedertaal, of kennen de taal. Het is de bedoeling de gezinnen veel meer bij de Bijbel te bepalen. Hiernaast zetten we ook in op de stichting van kleine groepen om de Bijbel te bestuderen. Die groepen worden - als vanzelf -  centra voor evangelisatie.

 

Stam Dan.  Door voortdurend evangelisatiewerk en de inzet van ongeveer 120, vaak heel grote, nazorggroepen hebben we nu meer dan 4000 mensen (de meesten daarvan kwamen pas dit jaar tot geloof) aan de bijbelstudie gekregen. Een grote hulp zijn de radio-uitzendingen, uitgezonden via FM-stations, in de eigen taal (het Yacouba). Dat wordt verzorgd door Trans World Radio. Door deze uitzendingen zijn de afgelopen vier jaar mogelijk 1500+ mensen tot geloof gekomen.

 

 

Dorpen veranderen. In het zuiden van het gebied van de stam Dan ligt een klein dorp, Kouiyatoueu, dat halverwege de maand maart ’23 besloot te breken met het animistische stamgeloof. Massaal doet het hele dorpje (100 volwassenen en tientallen jongeren) nu mee met de nazorgbijbelstudies. In een dorpje in het noorden van het stamgebied, Diouziamba, werd in dezelfde tijd een nazorggroep opgezet met 27 kersverse nieuwe gelovigen.

 

 

  1. Philippe Makaye, onze leider in Ivoorkust

 

TOGO en BENIN, 20-10-2024

2000 kringen! Eind november 2023 begon via ds. Philippe Makaye uit Ivoorkust ons werk in Togo. In april volgde een eerste bezoek aan Benin, met conferenties over Gemeentegroei en trainingen. Dat sloeg in als een bom. De mensen die met ons meewerken zijn zo enthousiast, dat ze nog voor het begin van 2025 2000 nieuwe nazorggroepen willen opzetten. Er zijn grote acties met persoonlijke evangelisatie gaande.  

  

LIBERIA, 20-10-2024

Kundige leiders. Ds. Charles Bahi uit Ivoorkust heeft de verantwoordelijkheid voor een goede opzet van ons werk in Liberia. Hij heeft daar een team van vier zeer kundige leiders gevormd. Naast deze vier werkt er ook een pioniers—evangelisatieteam van drie mensen. Het werk slaat aan, en vanuit Liberia is er inmiddels een team naar Sierra Leone gereisd, om ook daar conferenties over Gemeentegroei en trainingen voor persoonlijke evangelisatie en het opzetten van nazorggroepen te houden.

 

Monrovia. Vooral de jonge predikanten Mark en Immanuel zijn enorm aan de slag met nieuwe nazorggroepen. Naast hen werkt ook ds. Isaac mee. Op de foto onder: ds. Charles Bahi uit Ivoorkust met twee van onze leiders uit Liberia: links ds. Mark Jallawide en rechts ds. Emanuel Nah.

 

Monrovia-2. De Evangel Universiteit is ‘weg’ van onze aanpak en onze materialen. De theologische faculteit nodigde ook een stuk of dertig predikanten uit toen wij er in februari ’23 lesgaven over Gemeentegroei principes.

 

Buchanan. In de tweede stad van het land, Buchanan, zijn nu een veertigtal nazorgkringen.

 

 

 

INDIA, 20-10-2024

Bombay. Evangelist Ram Nath heeft in het voor hem zeer verafgelegen Bombay meer dan 1000 (!) nazorgbijbelgroepen zien ontstaan. Enkele honderden, overwegend jonge mensen, zien daar een grote taak in.

 

Nazorg. De tweede druk van ons nazorgboekje in het Hindi verscheen in maart 2024 in 10.000 exemplaren. Nu is er alweer behoefte aan een derde druk. Verder verschenen er nazorgboekjes in het Santal en het Bengaals. Met die boekjes zijn we ook de grens met Bangladesh over getrokken. Ram Nath wil in eigen omgeving (Ut-tar Pr*ad^esh) tussen september en Kerst 500 nieuwe nazorkringen laten starten. De aantallen zijn duizelingwekkend!

 

Sikkim. Op de grens met Sikkim, nog net in West-Be*ngalen is een klein dorp (ongeveer 150 inwoners) tot geloof gekomen door het getuigenis van één van onze medewerkers. Dit dorp, Changay heeft een Lepcha bevolking. De meerderheid van deze stam is Christen.

 

Bi-h-ar. In deze deelstaat werken ds. Victor en evangelist Prakash. Beiden horen bij de Santali stam, en ze kunnen onder hun stamgenoten redelijk vrij werken, zolang ze hun eigen taal gebruiken. Zij zagen in 2024 tot nu toe meer dan 40 mensen tot geloof komen, die worden opgevangen in nazorggroepjes.

 

                             Ds. Victor met nieuwe gelovigen

 

 

NEPAL, 20-10-2024

400 nazorggroepen, en misschien nog wel meer zijn er het afgelopen jaar opgezet over het hele land, vooral in Bardiya en Rukum en omgeving in het westen en verder ook veel groepen in het zuidoostelijke gebied van het land, vooral in de grensstreken. Zorgwekkend is het toenemende geweld van Hindoe-extremisten, net als in India. De derde druk van ons Nepalese nazorgboekje  (net als de tweede druk 10.000 exemplaren) is bijna op.

 

De Santal stam. In Nepal wonen ongeveer 55.000 Santali. De laatste jaren worden velen Christen. Zij worden beschouwd als outcasts, d..w.z. dat ze in de ogen van de leden van de ‘hoge kasten’ minder waard zijn dan een hond. Ze bezitten meestal geen grond en werken als losse arbeiders. Ze hebben nu in de gaten dat degenen die gelovig worden een beter leven krijgen dan de anderen en dat ze niet sterven vanwege de wraak van de geesten. Nu durven steeds meer mensen Christen te worden. Dat zijn er al ongeveer 16.000 en hun aantal neemt snel toe. Wij zijn betrokken bij deze beweging, die zich nu ook uitbreidt over grote delen van Noord-India.

        Onze nazorgmaterialen (nazorgboekje en een handboek voor de kringleiders) zijn vertaald in het Santal. We willen nog verder uitbreiden. De motor achter dit werk, ds. Suresh Marandi (Biratnagar, Nepal) zou graag tijd vrijmaken om deze beweging verder uit te breiden om alle tien miljoen Santali met Gods Woord te bereiken.

 

De stam van de Rajbansi. (Nepal)  De meer dan tien miljoen Rajbansi wonen voornamelijk in India en Bangladesh, met ook enkele tienduizenden in zuidoost-Nepal. Onder hen is Jitni een motor. Ze heeft al tientallen nazorggroepen helpen opzetten voor nieuwe gelovigen uit haar stam. Samen met Roy is ze daarmee ook begonnen in Bangladesh, waar ze geboren is. Daarom hebben we ons nazorgboekje ook in het Bengaals uitgebracht.

 

Bhojpur district. (Nepal) In het dorp Taksar is een kleine gemeente gesticht. Evangelist is Arjun Yogi. Hoewel er al meer dan 65 mensen tot geloof zijn gekomen, telt de gemeente hooguit 40 mensen, zonder de kinderen. Velen zijn uit het dorp vertrokken door een apenplaag. Alles wat op het land groeit wordt opgegeten door die beesten. Verder is er een probleem dat overal in Nepal speelt. De meeste jongere mannen vertrekken naar het buitenland om geld te verdienen.

 

Open deuren. 

  • We werken met tal van stammen en kasten. Onze evangelist Dil Magar (Bardiya, West-Nepal) zag in vijf jaar tientallen mensen tot geloof komen. De kleine gemeente in zijn dorp heeft nu al zes dochtergemeenten. Hij geeft kringleiderstrainingen in tal van plaatsen.
  • Via Gita werken we met nazorggroepen onder de Majhi, die vooral in de districten Mawakanpur en Ramechhap wonen.
  • We zijn betrokken bij een grote beweging naar Christus onder de kleine stam van de Dhimal (een stam van 35.000 mensen).
  • We hebben intensieve contacten met de Kiratistammen (ruim twee miljoen mensen, van wie een kwart als animist kan worden beschouwd, een kwart als Hindoe en de rest heeft een min of meer monotheïstisch geloof. Er is een bijzondere beweging onder hen gaande. Het is nog niet erg duidelijk hoe dat verder gestalte zal krijgen.
  • Sinds eind ’22 een is er beweging op gang gekomen onder de ongeveer 80.000 oostelijke Chowdhari(districten Morang en Saptari).

 

  

NIEUW, 20-10-2024

Maleisië, Brazilië, Equatoriaal Guinee, Niger…  e.a. landen hebben onze hulp gevraagd om hun evangelisatiewerk nieuw leven in te blazen. De combinatie van eenvoudige, persoonlijke evangelisatie door het stellen van vragen gecombineerd met een doordachte nazorg voorzien in een grote behoefte. Ook in de zogenaamde zendingslanden zijn kerken verburgerlijkt en traditioneel geworden. Evangelisatie is bijna ongemerkt uit de aandacht ontsnapt. Terwijl ik dit schrijf lees ik een bericht van ds. Charles Bahi, op bezoek in Accra, Ghana. ‘We moeten weer opnieuw leren evangeliseren’, luidde de uitspraak van een predikant van een mammoetgemeente. Er liggen meer behoeften in het kerkelijke leven, waarop we de aandacht vestigen met onze predikantenconferenties over Gemeentegroei. Die lessen worden zeer gewaardeerd en openen ook de deuren voor de andere lessen die we kunnen geven.

 

Dit jaar breidden we ons werk uit naar Mali, Gambia, Burkina Faso, Qatar, Dubai, Bangladesh, Angola, Sierra Leone, Benin, Congo-Brazzaville en ook al wat naar Frankrijk. Later in het jaar wacht een eerste bezoek in het kader van ons werk aan Maleisië, waar we vooral hopen te werken, net als in de Golfstaten, met arbeidsmigranten uit Nepal en India.

  

++++++++++++++