aelv-2.jpg

VERSLAG REIS van Bram Krol naar IVOORKUST, Juli 2012

Een korte reis, waarin veel gebeurd is. De twee predikanten, met wie ik samenwerk, zijn keien: ds. Philippe Makaye en ds. Jean-Christophe Kabongo. Ze zijn erin geslaagd om binnen het budget te werken, en alle doelen voor de reis waar te maken.

Kort samengevat:
Korte cursussen Gemeentegroei in Dabou en Abidjan, met in totaal 170 deelnemers, van onder wie 100 predikanten. Groot enthousiasme. Mensen bellen uit alle delen van het land op, of we daar ook willen komen met een cursus.
Eén lezing op het gebied van Gemeentegroei (2,5 uur, incl. vragenuurtje) in Grand-Bassam, met 25 deelnemers, onder wie 18 predikanten.

Massamedia: T.v.: 5 minuten over Gemeentegroei in het nieuws van Tv-bénie, een christelijke zender.
Radio: Eén keer een kort gesprek over Gemeentegroei voor Radio Fréquence Vie, de meest beluisterde christelijke zender. (Door het open raam van taxi's heb ik meerdere keren deze radiozender gehoord). 2x een preek van 25 minuten, die gedurende de komende maanden elk 2 of 3x wordt uitgezonden.

Kerkelijke samenkomsten: 1 zondagsdienst en 2 door-de-weekse samenkomsten in 3 diverse kerken met in totaal 475 bezoekers. Groot enthousiasme voor de aangereikte onderwerpen.

Evangelisatie:Gedurende een grote interkerkelijke openluchtbijeenkomst in Divo met 1500 bezoekers gaven 280 mensen te kennen ze Christus wilden volgen. In een samenkomst van een pinkstergemeente in Abidjan was dat het geval met 16 mensen, en in een dorpssamenkomst ( waarin ik vertaald werd in de Atié-taal) in de buurt van Alepe werd datzelfde te kennen gegeven door 5 mensen. In alle gevallen waren dat belangrijke doorbraken, vooral in Divo, waar het de eerste gezamenlijke openbare christelijke manifestatie was sinds de burgeroorlog, die 2 jaar geleden beeindigd werd. Het is een grote bemoediging voor allen, dat we in deze paar dagen 300 mensen vonden, die gelovig wilden worden, wat ook betekent: zich bij een kerk wilden aansluiten.

Over het geheel genomen waren de mensen zeer ingenomen (en dat is nog zwak uitgedrukt) met een goede bijbeluitleg en lessen die voor predikanten van kapitaal belang zijn, en in de huidige situatie van Ivoorkust (waar kerken hun wonden likken, nadat veel predikanten een kwalijke rol speelden in het ondersteunen van de verdreven vorige president) lijken dat de juiste woorden op de juiste tijd.

Verder: Veel invloedrijke predikanten en interessante mensen ontmoet en twee diverse evangelisatieprojecten. Een zeer geslaagde en probleemloze reis. In Ivoorkust staan de deuren wijd voor ons open.

Abidjan
Bram Krol, 20 juli 2012