aelv-3.jpg

VERSLAG REIS naar IVOORKUST

Juni/juli 2023

 

Inleiding

Een aangename reis. De zaken liepen goed, waren redelijk goed gepland en het werk breidt zich snel uit. Het team wordt sterker, evenals hun medewerkers. De internetverbindingen waren over het algemeen goed, beter dan voorheen. Veel slechte wegen hebben een nieuw wegdek gekregen, waardoor het reizen gemakkelijker wordt. Alleen vreselijke files in Abidjan.

 

Gemeentegroei conferenties

Twee grote conferenties, in San Pedro en Daloa, met 225 deelnemers onder wie 150 predikanten. In beide plaatsen gaven we ook trainingen voor evangelisatie en nazorg. De boekenverkoop (tegen een laag bedrag) loopt bijzonder goed.

 

Training voor evangelisatie en nazorg

In totaal hadden we vijf trainingsbijeenkomsten van twee à drie dagen, met 500 deelnemers. Drie daarvan waren in Abidjan. Voorheen was het bijna ondoenlijk om daar iets te ondernemen door veeleisende kerken, nu staan kerken en kerkgenootschappen in de rij om ons uit te nodigen. Ze zien dat het werkt, en de een maakt de ander weer nieuwsgierig.

 

Werk onder de stam Dan

‘Ons’ evangelisatieproject biedt ons de mogelijkheid om te zien hoe onze aanpak met evangelisatie en nazorg loopt. Voortdurend moeten we zaken bijstellen, zoals de training, werk met de zeer vele ongeletterden en vertalingen (mondeling) in stamtalen. We hadden ontmoetingen met negen nazorggroepen (van de ongeveer 125 waar we direct bij betrokken zijn) en hadden evangelisatiebijeenkomsten op drie plaatsen. In het totaal gaven 127 mensen te kennen Christus te willen volgen. Onder hen waren twee dorpshoofden. In drie gevallen lijkt het erop dat er een heel dorp  bezig is tot geloof te komen, en daar zijn de dorpshoofden en hun raadsleden de voortrekkers. (De grootte van deze dorpen ligt op ongeveer 2000 mensen per dorp). Ze zitten met het probleem dat er geen gebouw groot genoeg is de nieuwe gelovigen te ontvangen. Het gaat om geheel animistische dorpen.

 

Zendingsteams

Er is een zendingsteam (Samyu met dorpshoofd Tany) dat geregeld de stam Dan in Liberia bezoekt. Hun voorbeeld wordt door anderen gevolgd, die werken in afgelegen streken onder de stam Dan in Ivoorkust en in de regionale hoofdstad Man.

 

Uitbreiding in West-Afrika

Vanuit Liberia wordt ons werk opgezet in Liberia en Guinee. Er liggen aanvragen uit Togo en Burkina Faso, en er zijn al plannen om ook in Sierra Leone te beginnen (vanuit Liberia). Een bezoek aan Liberia van ds. Charles Bahi (samen met Bart Berkheij uit Nederland) volgt later deze maand. De aandacht zal vooral uitgaan naar vorming van kringleiders.

 

Kinderbijbels Frans-Bété

Er is een gedegen verspreidingsplan opgezet om via kerken (die elk een doos met kinderbijbels voor hun rekening nemen) snel de Bijbels bij de juiste mensen te krijgen. Dit loopt al goed in Gagnoa, Daloa en Issia. Drie andere steden zullen nog volgen. Het is de bedoeling dat voor het einde van de maand oktober alle Bijbels verspreid zijn. Daarna volgen er trainingen voor nazorggroepsleiders, om grote groepen de Bijbel te laten bestuderen. De kennis van de Bijbel is zeer gering. Velen hebben de Bijbel alleen op hun telefoon.

 

Nieuwe drukwerken

De verspreiding van ons nazorgboekje in Ivoorkust gaat erg snel. Net is de tiende druk (10.000 exemplaren) uitgekomen. Verder zijn er twee vervolgboekjes gedrukt. De hele lading wordt verscheept naar Abidjan.

 

Conclusie

Door de deelnemers aan de nazorggroepen zien we honderden mensen per jaar tot geloof komen, die vaak op hun beurt weer in een nazorggroep worden opgevangen. Onze eerste groep kringleiders (15 personen) zijn nu een soort zendingsgroep geworden, die meer dan 30 andere kringleiders aanstuurt en ook zelfstandig kan opleiden. Ik heb verder nog in 4 kerken gepreekt (720 volwassen aanwezigen), mede om banden met predikanten en kerken te smeden. Ons team is sterk geworden en zeer ondernemend. Een gemeente in ’s-Gravendeel bracht geld bijeen om het zendingsteam Samy/Tany een nieuwe reis naar Liberia te laten maken. Dit werk is zeer de moeite waard.

 

Bram Krol

10 juli 2023