Columns van Bram Krol

Duizend tegen één

Een gevangenenruil tussen Israël en de Palestijnen toont een ongelooflijke rekenkunde. Duizend Palestijnse terroristen tegen één onschuldige Israëlische soldaat. Dit is een publiek getuigenis van een onnavolgbare logica: een Palestijn is duizend maal zo weinig waard als een Israëli. Een democratisch beginsel is: elk mens heeft gelijke waarde en elke stem telt in gelijke mate. Maar democratie en Palestina zijn water en vuur. Hun huidige wisselkoers staat op duizend tegen één.

Wat is trouwens een mensenleven waard in de islamitische theologie? Andersdenkenden zijn de schietschijf. Je kunt vanuit Gaza schieten zoals de kermisgangers dat doen op poppetjes op de kermis. Daarmee probeer je dan zoveel mogelijk mensen dodelijk te treffen. Het is een volksvermaak, waar de machthebbers niets tegen ondernemen. Het is als een doelpunt van het nationale elftal, wanneer er weer eens een oudje, een baby of een zieke in Israël wordt getroffen. Erg kieskeurig zijn Palestijnen niet. Maar wie zijn de feitelijke slachtoffers van de islam? Zijn ze dat zelf niet, met hun blinde haat?

Dat zijn dan de mensen waar Turkije zo lyrisch over doet. Alsof Turkije het zou toelaten dat er raketten vanuit het buitenland op haar grondgebied neerdalen. Of herkennen de moordenaars van de Armeniërs nieuwe collega’s in Gaza? Staan ze voor dezelfde nobele idealen? Is het zogenaamd neutrale Turkije toch niet neutraal? De Christenen in eigen land hebben ze bijna uitgeroeid, dus men moet nodig een nieuwe vijand vinden.

Na zes jaar krijgt eindelijk een Israëlitiesche soldaat de vrijheid. Zijn land heeft zich voor hem ingezet. In Israël telt een mensenleven. Het land heeft de Torah, en daarmee ook een ingebouwde menselijkheid, die je in de islam weinig of niet vindt. De Palestijnse wisselkoers geldt in Israël niet.

Wanneer we de Palestijnse algebra eens verder doorvoeren, krijgen we draconische beelden. Op elk dodelijk slachtoffer in Israël door Palestijnse aanvallen, mag Israël duizend willekeurige Palestijnen doodschieten. Zo ligt de wisselkoers toch? Maar dat is buiten de wereldopinie gerekend. Die raakt in rep en roer wanneer er een Palestijn omkomt, maar is blind en doof wanneer het een Israëli zou betreffen.

Geen nood. Er worden geen duizend Palestijnen gedood. Zelfs terroristen worden in Israël vrijgelaten. Zolang er nog één land met morele normen - een land met de Bijbel - bestaat in het Midden Oosten, hebben de Palestijnen niets te vrezen.

Bram Krol
Bron: Gezamenlijk Kerkblad 15 Okt. 2011