Columns van Bram Krol

Gestoorde toekomst

Softwareproblemen. Geen trein, stroom of telefoon. Geen geldautomaat die werkt. Je kunt niets meer kopen. Zelfs zonder hackers en cyberwar gebeurt dat al geregeld. Daar sta je dan met je iphone, bankkaart of tomtom op een paniekerig station, als een sprakeloze dwaas.

Dat schetste Aldous Huxley driekwart eeuw geleden al. Mensen raken overspannen zonder electriciteit. Eens loopt hun namaakleventje spaak. Het natuurlijke kennen ze niet meer. Maar Huxley was zelf een dwaas...

Inmiddels zijn we verder gevorderd op de weg van de abnormaliteit. Zonder electriciteit is er geen communicatie, werk, ontspanning, eten of vervoer meer. Niets! Geen knipoog op Facebook, geen getwitter behalve van de mussen. Maar die zijn dan ook normaal gebleven.

Als de stroom uitvalt, geraken we binnen enkele uren in een collectieve psychose. Alleen kunnen we niemand daarvan op de hoogte stellen zonder telefoon. Onze onbekende buur is ook al alleenstaand en paranoïde, net als bijna iedereen. Ook hij kent niemand persoonlijk. Telefoon, koelkast, computer en t.v. zijn opeens wegwerpartikelen, net als de mens. Vriendje Automatisering openbaart zich als onze grootste vijand.

Vrije sex, geprogrammeerde geboorte en dood en een centraal gepland maar zinloos leven, volgevreten, blasé en depressief. Dat is de moderne mens. Huxley had gelijk. Die mens is voorgeprogrammeerd. Het ligt al vast wat hij mag denken of doen. De morele code van de Bijbel is vervangen door de onaantastbare Public Opinion en Leve de Lol. Wie meehobbelt, ervaart geen enkel probleem, totdat...

Nóg is het genadetijd. Met het ‘teken van het beest’ kunnen we kopen en verkopen..., tot een cyberwar of een mondiale systeemfout een eind aan de pret maakt. Welke gek kan dan nog overleven? We worden erin geluist. “Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen.” (Openb. 13: 17,18)

Bram Krol