Columns van Bram Krol

Bah

Soms is het moeilijk om niet te tieren. Ziedend ben ik. Bah! Nee, dat is geen uitroep. Het is de naam van een man uit Guinée. Meneer Bah. En zijn naam geeft me een vieze smaak in de mond. Heel vies.

Wat zijn we in Nederland diep gezakt! Vluchtelingen zonder officiële status worden in het gevang opgesloten, terwijl veroordeelde misdadigers vrij rondlopen vanwege de bezuinigingen. Onder de pechhebbers meneer Bah. In elkaar geslagen door speciaal ingehuurd en goed betaald personeel. In een isoleercel gestopt. En wat heeft hij gedaan?

Niet anders dan dat hij de wens had om te leven buiten de gribus van een land dat met de mensenrechten solt. Die wens wordt hem aangerekend als een misdaad. Zijn land van herkomst wil hem niet meer, dus krijgt hij geen papieren. En daarvoor krijg je in Nederland de cel; niet de dader maar het slachtoffer, wel te verstaan. Zo probeert ons land Guinée in slechtigheid nog te overtroeven. Misschien moeten we eens een advertentie opstellen voor nieuwe staatsbeulen, om het lijden van velen te bekorten?

De echte boeven zijn de autoriteiten van Guinée, bijna geëvenaard door de Nederlandse wetgevers, meneer Bah, voelt u ook nattigheid? Ach, beste Bah, we zitten hier echt onder de zeespiegel.

Bah!

Bram Krol