Columns van Bram Krol

De heilige koe

Ritueel slachten wordt verboden. Het schijnt dat koe en geit er pijn van lijden. (En wat dacht u van de stress van het vervoer naar een slachthuis? Ook afschaffen maar...) Maar hoe onverdragelijk is die pijn voor een dier? En tellen oude tradities en geloofsopvattingen dan geen enkele rol meer? Worden die zo maar aan de kant geschoven, vanwege vermeende koeientranen?

In grote lijnen kan ik me vinden in de strijd voor een goede behandeling van dieren. Maar sommige mensen slaan door. Zijn we nu helemaal knetter geworden. Straks moeten we juridische stappen nemen tegen de sportvisser, de dompteur en de ruiter. En ook het bezit van een volgelkooitje of een viskom verdient een hoge straf. Alle ouwe omaatjes naar het gevang! De vogel de kooi uit, de mens erin. Hatsjekidee!

We zien in de Joods-christelijke traditie aandacht voor de goede behandeling van dieren. “Een rechtvaardige zorgt goed voor zijn vee, een goddeloze is alleen maar wreed.” (Spr. 12:10) De innerlijke vrede van de mens straalt uit op de dieren om hem heen. Een mens die door God wordt aangeraakt, voelt dat tot in zijn vingertoppen. Zelfs zijn dieren profiteren daarvan.

Laat nu uitgerekend de Joods-christelijke traditie worden aangepakt, alsof zij door hun geloof de grote boosdoeners van deze wereld zijn. Geen kosher slachten meer. Verboden. Een gruwel die door de wet moet worden aangepakt. Dan heeft de dierenpolitie meteen ook iets te doen. Maar waar gaat het om? Werkverschaffing? Dierenliefde? Of religiehaat? Is dit een toe te juichen maatregel vanwege het hoge morele gehalte, of is dit een verkapte vorm van haat? Moeten vreedzame mensen worden aangepakt, die zich van geen kwaad bewust zijn? Zit dat soms achter deze maatregel?

Het volgende punt heeft zich al weer aangediend: de besnijdenis van jongens. Nergens is dit zo discreet en vrijwel pijnloos geregeld als in het Jodendom. Daar zou de islam nog iets van kunnen leren. Maar daarmee zijn ze dan al te laat. Nog nooit is het in het hoofd van een mens opgekomen dat dit een misdaad zou zijn. De helft van de wereldbevolking is besneden. Maar het Nederlandse parlement - verlegen om een beetje werk? – heeft al weer een punt te pakken om de gelovigen in de gordijnen te jagen.

Haat tegen God, dat zit achter dit gedram. De mens mag jaloers zijn op de dierenrechten in dit land. Had hij ze maar. Let maar op de abortus op ongeboren babietjes van 24 weken. Die hebben geen enkel recht. Die kun je met de wet in de hand uitroeien, al veroorzaakt dat een enorme pijn. Maar een koe? Die is hier heiliger dan bij de hindoes.

Bram Krol
Bron: Gezamenlijk Kerkblad mei 2011