Columns van Bram Krol

SEXINDUSTRIE

Het is nu enkele jaren geleden dat de prostitutie door de overheid werd aangemerkt als een beroepsklasse. Dat zou de transparantie bevorderen en de belastingen spekken. Vooral dat laatste deed velen het water in de mond lopen, want geld, dat stom is maakt recht wat krom is. De ellende met de politiek is echter, dat ze altijd gelijk heeft, en maar zelden op haar tellen terug komt.

Is de sexindustrie doorzichtiger geworden? Nee. Zijn louche pooiers en misdaadorganisaties terug gedrongen? Nee. Is de vrouwenhandel verminderd? Nee. Is het geweld tegen vrouwen verminderd. Nee. Is de staatskas voller geworden? Weet ik niet. Zijn de zeden losser geworden? Ja. Zijn we daardoor gelukkiger geworden? Nee. Dat laatste zeg ik uit eigen waarneming. Ik weet niet hoe anderen dat ervaren, maar kan geen reden bedenken waarom meer troep meer geluk zou betekenen.

Eén idee dat meespeelde in de andere kijk op prostitutie was, dat de overheid niet voor zedenmeester mag spelen. Die gedachte deugt niet. Dat is de overheid krachtens haar ambt wel. Dat blijkt uit de kreten op elk pakje sigaretten, vereisten voor het lesprogramma van de scholen en allerlei wetsregels. Het zou wat moois zijn, wanneer de overheid die taak zou loslaten. Het ware probleem ludt anders. De zedenmeester weet zelf niet meer wat goed en wat kwaad is. Dat probleem is met het vrijgeven van de prostitutie niet opgelost. Daar is geen domme wijzer van geworden.

De ondoorzichtigheid van de door de misdaad beheerde prostitutie is net zo ondoorzichtig gebleven als voorheen. De vrouwenhandel tiert welig. Jonge meisjes worden ergens in Albanië of de Oekraïene opgepikt, verkracht, in elkaar geslagen, vernederd, aan de drugs geholpen en geëxporteerd. De controle in de landen van herkomst is vrijwel nihil, en als die al bestaat dan is de politie corrupt. Hetzelfde geldt voor Afrika. Maar de prostitutie blijft legaal Het is toch wettelijk geregeld?

Welke imbeciel heeft dat toch in zijn hoofd gehaald, om het kwaad te legaliseren? Wordt de tijger tam, wanneer de Tweede Kamer over hem gestemd heeft? Wordt de slang aaibaar, omdat het zo geregeld wordt in het Wetboek van strafrecht? Wordt de nacht dan licht? Niet prostitutie, maar misdaad werd gelegaliseerd.

Prostitutie is een misdaad. Porno, en ook het bezit daarvan, is een overtreding met zware maatschappelijke gevolgen. Laten we in dit land eens normaal doen. Als dat tenminste nog mag van de wet...

Bram Krol
bron:Gezamenlijk Kerkblad december 2010