Columns van Bram Krol

Viva la FIFA

De internationale voetbalbond FIFA heeft meer maatschapelijke invloed dan de religie volgens haar directeur Sepp Blatter in gesprek met een Zwitserse zondagskrant. We zijn hem zeer dankbaar voor die ontdekking. Dat niemand dat nou toch eerder heeft gezien. Dit opent nieuwe mogelijkheden.

De oplossing voor Syriƫ is dichterbij dan we dachten. We moeten er wat voetballers heen sturen. Voetbal is goed voor ieders ziel en zaligheid. Toch? Voetbal staat voor niets.

Waarom hebben we toch nooit gezien dat achter ISIS en Al Quaida de immense macht van de FIFA schuilgaat? Geef Blatter wat steekpenningen - en de zaak komt weer in orde. En wij, onnozelen, maar denken dat de Islam achter al die conflicten staat. Nee, mensen, het is de FIFA.

Mocht er ooit weer een sterfgeval in de Britse koninklijke familie zijn, dan kan Sepp Blatter de aartsbisschop van Canterbury bij de plechtigheden vervangen. Hij heeft er de leeftijd voor en ook de nodige status. Voortaan komt onze troost van Blatter, een blijvertje. Van die man kom je net zo min af als van Mugabe.

Jammer dat er veel meer mensen naar de kerk gaan dan naar het voetbal. Die arme zielen zoeken hun heil op de verkeerde plaats. Ze hadden bij PSV moeten zijn. En het is ook jammer dat de kerk meer vrijwilligers heeft dan het voetbal. Die zitten ook al verkeerd.

Of ligt het allemaal toch anders? Is Sepp de Klepper voetbalhooligan geworden? De FIFA is inderdaad de grootste vrijwilligers-rellenclub op aarde. Wie kan zich daarmee meten?

Brood en spelen wil het volk. Ze willen verzuipen in het bier, en verder alleen maar vreten en vermaak. Wel, zegt Blatter: 'Hogere waarden ken ik echt niet,' als een pochende Nebukadnezar: "Het Babel dat ik gebouwd heb..." Klepper, je weet vast niet wat er daarna gebeurde? Als je nu al niet knetter bent, dan ben je bezig het te worden.

Bram Krol