Columns van Bram Krol

Oh oh…

De meest bekeken programma’s? Die vind je niet bij de publieke omroep. Die verkeert in een chronische chaos, en is haar kijkers al grotendeels kwijt. Maar RTL5 had een schot in de roos. “Oh, oh, Cherso” scoorde direct na de zomer het beste. Een nieuwe realityshow, waarin half Nederland zich lijkt te herkennen. De wereld door de ogen van een stel half of geheel beschonken jongeren, niet in staat om ook maar iets nuttigs te doen of iets zinnigs te zeggen. Hiep, hiep, hoera voor het ongegeneerde klootjesvolk, gekluisterd aan het kijkkastje. “Daar leer je nog wat van…” Toch?

Veel zuipen. De illusie dat veel drinken normaal is en gezellig. De Haagse jojo’s laten het zich welgevallen. Ze hebben weinig moreel en zijn uitgekozen op grond van hun dommigheid. Ook dat deert het kijkerspubliek niet.

Inmiddels probeert de overheid van alles om jongeren van de alcohol af te houden met geldverslindende campagnes. De politie zou zelfs moeten controleren bij supermarkten, om te verhinderen dat jongeren alcohol kopen. Cassières van 16 moeten leeftijdgenoten van de alcoholaankoop afhouden. Maar het aantal jeugdige comadrinkers stijgt. De overheid kan van die miljoenen beter een parkje aanleggen, of een nieuwe snelweg in de Randstad. Haar goedbedoelde plannetjes zijn weggegooid geld.

Tv-programma’s sporen aan tot zuipen, en in het kader van de vrije meningsuiting wordt hen niets in de weg gelegd. Elke tv-kijker weet dat je niet meetelt wanneer je niet heel jong zuipt, neukt en drugs gebruikt. We zijn zó over-geëmancipeerd, dat misdaad tot deugd is verheven. Dat is toch het summum van plezier, jezelf kapot maken? Daar kan geen pretpark of vakantieparadijs tegenop.

Het zou beter zijn het aanzetten van jongeren tot alcoholconsumptie als een misdaad te beschouwen. Dat is namelijk strafbaar. Het is te gek voor woorden, dat het kwaad publiekelijk wordt aangeprezen. Eén populair tv-programma heeft meer invloed dan alle slappe praatjes van de overheid bij elkaar. En dit euvel is niet beperkt tot slechts één programma. Er zit een zelfvernietigingsdrang in de mens. De mens die van God los is, zit per definitie in de klauwen van de satan, die slechts één doel heeft: vernietigen.

Vrije meningsuiting is een groot goed, maar ook een gevaarlijk goedje. Het geeft een stem aan degene, die anders zou moeten zwijgen, maar ook aan degenen die maar beter konden zwijgen. Het kan mensen een goede weg wijzen. Maar dat is voor een tv-programma niet zo interessant. Oh oh…

Bram Krol.
Bron: Gezamelijk kerkblad Augustus 2010