Columns van Bram Krol

Oostvaartpoeliers

Heibel om herten en runderen in de Oostvaardersplassen. De een vindt dat in de winter een deel van de beesten maar dood moet gaan. Zo is de natuur nu eenmaal. Het is nooit anders geweest. Behalve dan in de fantasiewereld van natuurfanaten. Of zullen we dan ten koste van miljoenen die beesten bijvoeren? Maar dan groeit het probleem van jaar tot jaar.

Schoothondentroetelaars komen tegen afschieten in opstand, en ook tegen de wrede natuur. Sommigen vallen zelfs overheidsambtenaren aan en de scheldkanonnades zijn niet van de lucht. Zij behandelen herten die ze niet kennen beter dan de mensen die ze wel kennen. Dat is geen liefde voor de natuur, eerder een geestesziekte.

Zou het niet beter zijn om een roede wolven te importeren uit Siberië? Probleem opgelost. Daar vallen nog mooie filmpjes van te maken ook. Maar al is dat natuurlijk, wie wil er wolven zien in de straten van Lelystad? Hoewel… In dat geval mag je ze afschieten. Geen enkele schoothondactivist zal ’t voor wolven opnemen.

Vreemd is het wel. Wanneer een veeboer maar voor 1% zou flikken, wat de vaderlandse natuurbeschermers doen, riskeren ze een grote boete – en bij herhaling gevangenisstraf.

De natuurwachten komen er niet uit, dus moet de hulp van elders komen. Ik heb een briljant idee. Geef de Oostvaardersplassen in handen van de belangenvereniging van poeliers. Wat teveel is, wordt geserveerd en de rest blijft leven. Als belanghebbenden zullen ze zeker ‘in’ zijn voor een goede kwaliteit vlees. De beesten hebben zo een goed leven en er gaat geen grammetje verloren. Dat is uit milieuoogpunt best aardig en nog lekker ook. En heel natuurlijk. Het is nog nooit anders geweest. Nergens op aarde.

Bram Krol