Columns van Bram Krol

Een blik achter de seksschandalen 

De een na de ander staat met de billen bloot in de krant. Senatoren, directeuren, professoren, generaals, burgemeesters, topsporters, weldoeners… Kwaaddoeners zijn het; de rest van de titulatuur is slechts schone schijn. Precies zoals de Bijbel dat zegt. “Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één” en: “Heel de mensheid is verdorven…” (Rom. 3: 10; 12) Uiteindelijk valt elke sint van zijn voetstuk.

Viezerikken bij de vleet. Maar dat kwaad is echt niet beperkt tot de Roomse kerk met haar doofpotpolitiek. Daar vind je het ene schandaal na het andere, recentelijk Ierland, Chili, Pennsylvania. Maar ook de voorman van één van de meest invloedrijke protestantse kerken in de wereld sneuvelde: Bill Hybels van de Willow Creek Community Church (Chicago). Die kerk met meer dan 40.000 mensen ligt nu op haar gat. Honderduizenden mensen zijn diep teleurgesteld…

Ook de daders zijn slachtoffer. Dat heeft te maken met een verkeerde filosofie van na de Tweede Wereloorlog. De één na de ander wordt in de val gelokt. We hebben twee tegenstrijdige opdrachten, in een maatschappij die nauwelijks enige moraliteit meer kent. Opdracht 1: Als je een gezond mens bent, moet je toegeven aan je gevoelens. Dan ben je pas vrij. Opdracht 2: Je mag een ander nergens toe dwingen.

De misvatting is dat ons begrip van vrijheid gebaseerd is op…. lucht. Velen menen dat het betekent: Onbelemmerd je begeerten navolgen. Ongegeneerd en pontificaal. Dat geldt voor seks, zuipen, vreten en tal van andere buitenissigheden.

Opdracht 1 veroorzaakt onvermijdelijk aanvaringen met Opdracht 2. Wie aan zijn emoties toegeeft, maakt de ander tot een bevrediger van zijn behoeften. Zo maken we op het seksuele vlak de ander en onszelf tot hoer. (Ik verwijs naar het gezegde: Hoeren en snoeren. Een hoer is ten diepste iemand zonder seksuele normen.) We wonen in een hoerig land van onvrije vrijers.

Hebben we wel in de gaten, dat dit precies het omgekeerde is van wat door de kerk en de Griekse filosofie werd aangereikt als moreel basispakket, de eeuwen door? (Oftewel: de Europese beschaving!) Dezen leerden dat begeerten wilde paarden zijn met de ziel als paardenmenner om ze te beheersen. Vrijheid is niet: toegeven aan, maar juist het verstandig besturen van onze emoties.

Door deze maatschappelijk aanvaarde schijn-‘vrijheden’ zal degene die toch al wankel in zijn/haar schoenen staat, des te sneller vinden dat hij/zij ‘ook wel wat mag’. De hele maatschappij is daar één aanhoudende uitnodiging toe. Zelfs kopstukken van de Me too-beweging valllen door de mand… De pot verwijt de ketel…

Het wordt tijd dat we de christelijke ethiek weer in ere herstellen, de kerk voorop. Dat is de beste in de wereld, heilzaam, rechtvaardig en duidelijk.

 

Bram Krol