Columns van Bram Krol

antisemitisme

De Gaza-oorlog maakte opnieuw duidelijk hoe diep het anti-semitisme geworteld zit. Een hoogst ellendig militair conflict kreeg meteen het karakter van een godsdienstoorlog toebedeeld. Gaza werd volgens duizenden betogers, vooral in de moslimlanden, aangevallen door de joden, al kwam de aanval slechts van het leger van de staat Israël, zonder enig religieus motief. Men wilde slechts geen rakettenregen meer...

De aanleiding gevende agressie vanuit de Gazastrook werd over het hoofd gezien. De agressor was slechts Israël. De Palestijnen, die juichend door de straten trokken bij elke Israëli die door hun raketten gedood werd, waren onschuldige slachtoffers. Sommige vrienden van de vrede laten geen traan om een dode jood... Willen ze wel vrede?

De reactie ging nóg verder. Synagogen werden aangevallen en joodse culturele centra. (Hoeveel moskeeën ondergingen dit lot?) Velen vonden elkaar in de waan, dat de joden het grootste probleem van deze wereld zijn, en hun uitroeiing een zegen voor de mensheid. Alsof Hamas zelf aan het woord was!

Waar zit het eigenlijke probleem? Is dat niet de fundamentalistische islam? Maar zelfs die constatering zal christen noch jood ertoe verleiden om moslims kwaad te doen of te willen uitroeien. Niemands geluk wordt bevorderd door andermans ongeluk. Slechts de weg van onderhandelen en overtuigen staat ons open bij de anomalie van de orthodoxe islam, hoe gevaarlijk deze ook is.

De islam is een discriminatoire religie, vanwege de haat tegen jood en christen. Zelfs bedrog en moord zijn geoorloofd in de strijd om de mohammedaanse waarheid, gezien uitspraken in de Koran en het verwerpelijke voorbeeld van haar auteur (inclusief de moord op joodse bondgenoten).

Maar ook buiten de islam slaat het antisemitisme aan. Hoe weinig joden er in deze wereld slechts zijn - nog vreedzaam ook - ze moeten eraan geloven. Welke fout de staat Israël ook maakt, het wordt de joodse wereldgemeenschap aangerekend. Welke uitspraak Hamas ook doet, velen kunnen het billijken. Zij zegt hardop wat het in velen  angstvallig onder de oppervlakte van de wellevendheid verborgen Hitlerhart had willen zeggen...

Wat brengt de mensen ertoe om uit de honderdduizenden groepen en duizenden religies er één te kiezen, die van de aard zou moeten verdwijnen? Daar zit geen greintje logica achter. Dat is de stem van de duivel door de mond van zijn marionetten. Het oude verhaal... Nóg haat hij het volk van de aartsvaders, het volk van het Woord en de belofte.

Bram Krol

Bron: Gezamenlijk Kerkblad januari 2009