Columns van Bram Krol

geloof verboden!

De minister van onderwijs draait de duimschroeven voor het christelijk onderwijs aan, waar vooral reformatorische en evangelische scholen onder lijden, met een wankel beroep op het eerste artikel van de grondwet (het non-discriminatieartikel). Hoewel de maatschappelijke veranderingen tamelijk veel kerkmensen meezuigen, klinkt er toch ook een geluid, dat haar basis zoekt in de Bijbel. Voor sommigen is dat irritant.

Van Plasterk mag ieder geloven wat hij wil, maar wee degene, die het écht meent. Want dan zal de minister ingrijpen; hij maakt wel uit wat je mag vinden van homosexualiteit of samenwoners. Wie niet deemoedig luistert, raakt zijn subsidie kwijt. Maar deze heksenjacht heeft enkele serieuze haken en ogen.

Ten eerste wordt het ene grondrecht tegen het andere uitgespeeld. De vrijheid van godsdienst en eigen levensovertuiging is in het geding, en zo wordt de bedoeling van de grondwet onderuit gehaald.

Ten tweede zitten we met de uitleg van de grondwetsregel. De homosexuele praxis wordt verward met een homofiele geaardheid. Dat zijn twee verschillende zaken. Het ligt voor de hand de uitleg op het laatste te baseren, niet het eerste, in overeenstemming met de andere genoemde punten. In die praxis zit’m de kneep.

Ten derde wacht ons vanwege het voorgaande nóg een probleem. Als we voor onze mening overheidsgoedkeuring nodig hebben, een soort ministerieel imprimatur, krijgen we een klasse verworpenen, die in deze maatschappij niet aan de bak kan komen. Daarmee is de christenheid in Nederland in gevaar! Er wordt een (nodeloze!) hetze tegen vredelievende mensen opgezet. Welke kwade genius wil de grondwet gebruiken, om grondwettelijke vrijheden af te pikken?

Bram Krol
Bron: Uitdaging Januari 2009