Columns van Bram Krol

 

666 en mijn schaal der gramschap

Van mijn nieuwe keukenschaal verwacht ik niet dat deze gebruikt zou kunnen worden als één van de ‘schalen der gramschap’ uit Openbaring. Het getal 666 heeft ook niets van doen met het symbolisch (en niet letterlijk) bedoelde 666 uit het laatste bijbelboek. Sommigen lijken daar echter anders over te denken. Ik dacht eerst dat ze een grapje maakten.

Wie schetst mijn verbazing, toen de krant enkele weken geleden meldde, dat in de nieuwe liederenbundel van Opwekking geen nummer 666 zal voorkomen? Dat zou namelijk velen tegen de borst stuiten. Zij zouden hun gemoedsrust verliezen met de cijfercombinatie driemaal zes – en menen dat de duivel in hun geliefde liederen was geïnfiltreerd.

Wat moet je beginnen met een demonisch bezeten liedbundel? Dan maar liever 666 wegexorceren, om de onlogische stap van 665 naar 667 te maken en het geloof te behouden. Is dat geen ‘gezalfde’ (om eens een woord uit het evangelische jargon te gebruiken) oplossing?

Boerenbedrog! Bijgeloof! Zo verwordt 666 tot de 13 van hotels en roddelblaadjes. 666 is gewoon 666, en heeft niets met de duivel te maken. Symbolisch gebruikt gaat het helemaal niet om dat getal, maar om een gebeurtenis. Net als met de schalen der gramschap, die niet uit de keuken komen.

Het is griezelig, dat sommigen zulke humbug uit de Bijbel tevoorschijn toveren. Ze verlagen het Christelijke geloof tot het niveau van sterrenwichelaars en aardstralenfantasten. Ze hangen allerlei bedreigingen en eindtijdverwachtingen op aan... iets dat geen bijzondere zin of betekenis heeft. Er is niets met 666 aan de hand. Al zou je al die cijfers omwisselen, dan nog niet. En als je ze omdraait ook niet. Er rolt echt geen duiveltje uit.

En toch schrok ik me te pletter. Vervallen sommige evangelischen tot bijgeloof? Zijn ze soms demonisch geïnfiltreerd?

Bram Krol
bron: Uitdaging mei. '07