Columns van Bram Krol

Het condoomgeloof

Opschudding in Vlaanderen. Condoomautomaten op middelbare scholen, als hulpmiddel in de strijd tegen AIDS. Nou ja, niet de automaten. Zolang ze leeg blijven, doen ze geen kwaad. Daar zit hem nu net de kneep.

Condooms worden in Europa wel vaker in de strijd geworpen. Ons morele geweten zit verpakt in latex. Of er in dat zakkie verder iets zit? Nee, Europa is moreel leeggelopen. Maar het valt me van Vlaanderen nogal tegen. De Vlamingen zijn in hun emanciaptiestrijd getekend door het Roomse geloof. Is daar dan niets meer van over? Bestaat er geen moraliteit meer? Moeten we mensen dan maar naar de hel sturen - maar (heel netjes) AIDS-vrij? Dat brandt net zo hard...

Goed, als we de duivel dan toch een handje willen helpen. Wat dachten we van een euthanasie­pillen-automaat in het bejaardenhuis? Dat helpt ook al tegen AIDS, en het ruimt aardig op, wat een bijkomend voordeel is. Of een cocaïne-automaatje in de disco? Dat helpt subiet tegen allerlei ziekten vanwege versneden troep. Natuurlijk willen we het 'eigenlijk' anders... Maar aangezien het klootjesvolk nu toch eenmaal de fout in wil.

O, wacht. Een morningafterpillen-automaat is ook een aardig ideetje voor de scholen. Mis­schien kunnen we al bij het basisonderwijs beginnen? Vroeg geleerd, is oud gedaan! De cola-automaat kan worden omgebouwd, want die mag niet meer. Cola is ongezond. Het leven daar te heilig voor. Het is ook te heilig voor smook (behalve wiet en zo). Maar de geest van de mens mag vrijblijvend vervuild worden...

Wordt het geen tijd schooldirecties in het cachot te gooien, en de werkers op ministeries voor gezondheid en dergelijke? Ze kweken onbeschaamd de jeugd op voor de hel, en zetten hun imprimatur onder alles wat God verboden heeft. Kijk uit voor het pedagogische tuig!

Bram Krol

Bron: Gezamenlijk Kerkblad (no. 404; gepubliceerd 5 febr. 2005)