Een nieuwe medewerker?

Huipie ging met de dominee mee het land in, als hij zondags ergens moest preken. Ze vormden een onverwacht duo. Huib: een debiele man, die bijna onverstaanbaar sprak. De dominee was een intellectuele boekenwurm. Het ging al jaren zo, tenminste als Huib meeging, want hij kon geen dagen of tijden onthouden, dus hij kon opeens onvindbaar zijn. Hij zag er slonzig uit, in zijn oude schipperstrui, versleten broek en een versleten zwart petje.

Op een zondagmiddag kwamen ze vroeg bij een dorpskerk aan. De kosteres zei: “Dominee, ik heb al koffie voor u gezet hoor.” Toen zag ze Huib. Ze wist niet dat hij bij de voorganger hoorde. Hij was nu niet bepaald een doorsnee kerkganger. “En jongeman, wat zoek jij hier?” vroeg ze wat venijnig. Dat was nogal rauw, en zonder erbij na te denken floepte de predikant eruit: “Pardon mevrouw, dat is mijn medewerker.” Nooit had hij Huib zo genoemd. Hij had niet over die woorden nagedacht. Maar de sfeer klaarde meteen op. “O, neemt u mij niet kwalijk. Blieft u ook een bakkie?” Huib voelde zich zeer vereerd, en samen slurpten ze de koffie naar binnen.

Na de dienst was Huib zoek. Dat was nog nooit gebeurd. Hij stond niet naast de auto te wachten voor de terugreis, zoals anders. De predikant liep een beetje geïrriteerd naar het kerkje terug. Binnen zag hij Huib, in gesprek met een paar tieners. Hij hoorde hem tot zijn verbazing zeggen: “En nou mot je je hart aan Jezus geve...” Twee jongens en een meisje luisterden als gebiologeerd. Wat ze van de predikant niet aannamen, beschouwden ze opeens als een nieuwe openbaring. Met zijn warrige haardos leek Huib wel een eigentijdse profeet, stotterend en bescheiden.

En daar begonnen een hele reeks wonderen. Huib groeide uit tot een groot evangelist. Eentje die niet kon lezen, niet kon klok kijken. Maar hij glom als hij over Jezus kon praten.

In zijn armelijke huisje lag één boek, een stripbijbel. Aandachtig bladerde hij er doorheen, totdat hij vond wat hij zocht. “Kijk, dat is ‘m. Je mot tot Hem bidde. Dat helpt.” Hij was gepromoveerd tot medewerker, en hij vervulde zijn taak met ere.

De lessen van Huib staan in een nieuw te verschijnen boekje: “Huipie.”Ondertitel: “Mijn prof was debiel.” Auteur Bram Krol, uitg.: Johannes Multi Media, Amerongen. ISBN 9789057984532 Prijs E 6,60